Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


IBU GEMBIRA
Mail this Foto to a friend
Search BoardTracker for..
IBU GEMBIRA< Previous
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Thursday, 1-Dec-2005 00:00
MENGAIL PUYU LAGI
Salinan dari http://bowjenk.multiply.com/journal/item/7

Mengail Puyu sambil beriadah bersama keluarga

Memandangkan sekarang nih musim hujan di Perlis Indera Kayangan..tak banyak trip casting Tarpon,LadyFish atau pun Siakap yg dapat dijalankan..tetapi dengan ketibaan musim hujan ini memberikan sejuta rahmat kepada petani dan pesawah..membolehkan penanaman semula padi dijalankan dengan kadar segera..bagi yg tak dapat kemana² mengail puyu adalah alternatif terbaik dan menghiburkan lebih² lagi jika bersama family..

Peralatan yg diperlukan untuk mengail Puyu..cukup lah hanya sekadar 'Joran Teleskopik'...monoline 4-6lb lebih kurang 2 depa.. sebiji pelampung kecil (optional) dan matakail berteras panjang (Long Shank) bersaiz 8-10..Saya lebih suka menggunakan pelampung/float kerana lebih asyik apabila melihat pelampung itu tenggelam/timbul bila umpan dilarikan ikan..

Bila segala peralatan telah tersedia..cuma tinggal umpan saja lagi yg tiada..umpan apa ya??..kalau di sebelah Utara nih..majoriti hanya menggunakan anak tebuan sbg umpan terbaik..tak perlu susah payah utk mencari anak tebuan dgn masuk/keluar semak mencari sarang nya..hanya perlukan RM2 dan boleh dibeli dimana² kedai akuarium disini....selain dari itu..cacing,belalang dan juga cengkerik juga efektif..

Setelah segala² nya tersedia..port puyu pula perlu dicari..tetapi bila tiba musim sebegini..tak perlu bersusah payah..start motosikal..dlm masa 2minit dah sampai ke port mengail..iaitu petak sawah yg baru sahaja di tuai hasilnya..dan sedang menunggu utk penanaman semula..mmg banyak ikan didalamnya seperti puyu,sepat,haruan dan juga seluang. Jika kena dgn tempat,umpan dan caranya tak perlu menunggu lama..sekejap sahaja boleh lihat pelampung tenggelam/timbul..tandanya Puyu dah mengena lah tuh.. selain dari Puyu..tangkapan sampingan (by catch) ialah anak haruan..tapi semua anak haruan dilepaskan semula..supaya dapat membesar utk duji pula kemudian hari.. tempat persembunyian Puyu biasanya disekitar tebing yg airnya tak berapa dalam..dan banyak ditumbuhi tumbuhan akuatik dan juga rumput rumpai..pilih lah mana² lubang diantara tumbuhan² tadi dan labuhkan lah umpan..

Walaupun tak secanggih dan glamour seperti pancingan lain..mengail puyu tetap memberikan kepuasan..apatah lagi bila dapat memancing bersama keluarga ..lebih² lagi apabila melihat senyuman manis KDN bila jorannya berjaya menaikkan Puyu sekor demi sekor...


© Pidgin Technologies Ltd. 2016